Laga mat med elektrisk tryckkokare

Jordgubbssylt med kanel

Jordgubbssylt med kanel

Häromdagen råkade jag förköpa mig på jordgubbar, då de för tillfället är riktigt billiga. Två kartonger fick inte plats i kylen och jordgubbarna mognade nästan över bara genom att jag tittade på dem så därför bestämde jag mig för att testa koka jordgubbssylt i min Instant Pot. Jag vet egentligen inte om man sparar någon tid genom att koka den i en elektronisk tryck-kokare, men du frigör iallafall tiden vid spisen och hinner att göra något annat samtidigt som sylten kokas….

Jag tycker oftast att söta sylter som tex av jordgubbar blir bäst med en smak-kombination, så jag kokade sylten tillsammans med några kanelstänger och vanilj. Lite rivet limeskal skulle säkert också passa tillsammans med jordgubbarna. Men det får jag testa nästa gång det blir lite jordgubbar över!

Enklast går det att koka sylten med syltsocker, men självklart går det lika bra med vanligt strösocker och pektin. Mängden syltsocker väljer du hur söt du föredrar att sylten skall vara men sylten blir fastare med den större mängden syltsocker.

Jordgubbssylt med kanel
Ingredienser
  • 700 gr jordgubbar
  • 5-7 dl syltsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 citron (den pressade saften)
Instruktioner
  1. Skölj och rensa jordgubbarna. Dela den några ggr med en kniv och blanda dem med socker i en bunke. Rör om ordentligt och låt dem sedan stå i cirka tio minuter. Sockret kommer få jordgubbarna att vätska sig, så du slipper tillsätta vätska för att kunna koka upp sylten i tryckkokaren.

  2. Pressa citronen och häll ned det i jordgubbarna. Tillsätt kanelstänger och vanilj.

  3. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden på 1 minut. När tiden är ute låter du trycket långsamt sjunka under 15 minuter innan du öppnar ventilen.

  4. Häll över sylten i väl rengjorda burkar. Jag tycker det är enklast rengöra burkarna genom att diska dem lite snabbt, men sedan ställa in dem i ugnen i tio minuter med värmen på strax över hundra grader. Tillslut direkt.

  5. Vill du förvara burkarna i skafferiet tycker jag att du läser på om olika sätt att  konservera sylt.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *