Laga mat med elektrisk tryckkokare

Rabarbermarmelad med kardemumma

Rabarbermarmelad med kardemumma

Ett superenkelt och snabblagat recept på en riktigt god marmelad!

Rabarber och kardemumma är två smaker som passar utmärkt att kombinera och smakar riktigt gott på en rostad smörgås tillsammans med en vällagrad stark ost. Eller varför inte på nybakade scones?

Tycker du inte om kardemumma kan du självklart utesluta det eller ersätta med lite vaniljpulver. Syltsocker är enkelt men det går självklart lika bra att använda vanligt strösocker och pektin. En mindre mängd socker kan också bytas ut mot muscavadosocker för att även få in en aniston i smaken, men ta det försiktigt det kan lätt ta överhand.

Rabarbermarmelad med kardemumma
Ingredienser
 • 500 gr rabarber
 • 5 dl syltsocker
 • 1 citron (saften)
 • 1,5 tsk kardemummakärnor (grovt stötta)
Instruktioner
 1. Skölj rabarberstjälkarna och dela dem i små bitar, ca: 2 cm långa. Lägg ned dem i tillagningskärlet.

 2. Välj funktionen Sauté.

 3. Under tiden som maskinen börjar värma, pressar du saften ur citronen. Tillsätt den rabarbern. Rör om i grytan  då och då. Ganska snabbt börjar rabarbern att vätska sig, men fortsätt ytterligare 4-5 så att rabarbern "smält". Anledningen till att du skall vänta tillräckligt länge är att det krävs vätska för tryckkokning, men du vill undvika tillsätta vatten då sylten blir för lös och utspädd.

 4. Sätt på locket och stäng ventilen. Tryck Manual och ställ tiden på 1 minut. När tiden är ute låter du trycket långsamt sjunka under 15 minuter innan du öppnar ventilen.

 5. Tillsätt syltsocker och grovstött kardemumma.

 6. Välj Sauté igen så att sockret löser sig helt och sylten börjar koka.

 7. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Vill du förvara sylten i skafferi så läs på lite extra hur du går tillväga med konservering.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *