Laga mat med elektrisk tryckkokare

Pear Butter

Pear Butter

När butikerna nu är välfyllda av billig, lokal svensk frukt kan det vara läge att passa på att köpa lite extra och koka några burkar och spara lite av sensommarens smaker fram till vintern.

Fruit-butter, som påminner lite om sylt/marmelad är ett begrepp i engelsktalande länder och förekommer framförallt i USA. Den vanligast buttern är en variant gjord av äpplen, Apple butter. Trots namnet har det inget med smör att göra, utan jag gissar att namnet uppkom utav att dess bredbara konsistens. Ofta är varianten på äpple riktigt välkryddad med klassiska smaker som kanel och kardemumma.

När jag såg billiga, stora saftiga päron i butiken för några dagar sedan fick jag idén om att koka Pear Butter. Då kanel lätt konkurrerar ut päron smakmässigt testade jag att istället smaksätta den med ingefära, stjärnanis och några kapslar kardemumma. Smakerna gifter sig väl med varandra och ingen av dem slog ut päronet som ändå kan urskiljas tydligt. Ju längre du kokar fruktmassan desto fastare blir resultatet. Gör ett snabbt marmeladtest, genom att hälla ut ungefär en tesked varm fruktmassa på diskbänken. Efter några minuter, dra ett finger snabbt genom massan, om kanterna inte rinner tillbaka har du en ganska fast konsistens på buttern.

Häll upp på väl rengjorda burkar. Om du följer instruktioner för konservering kan du förvara oöppnade burkar i rumstemperatur, gärna mörkt. Annars mörknar den.

Askorbinsyra, som är ren C-vitamin kan uteslutas om du vill. Jag tillsatte den enbart för färgens skull. Med askorbinsyra tillsatt, mörknar inte fruktmassan lika mycket vid långvarig kokning. Päron kan vara ganska känsligt och vid ett tidigare försök som jag gjorde för några år sedan mörknade massan väldigt mycket. När jag vid denna gången tillsatte askorbinsyra bevarades den ljusa färgen ganska bra och resultatet blev en vacker ljus, svagt färgad Päron Butter.

Koka en liten laddning och använd buttern som tillbehör där du i vanliga fall tex. brukar använda äppelmos. Själv tycker jag att den passar utmärkt till pannkakor eller bred den på rostat bröd.

Pear Butter
Förberedelser
10 minuter
Tillagningstid
1 t
Total tid
1 t 10 minuter
 
Portioner: 700 ml färdig butter
Ingredienser
 • 1 kg skalade och urkärnade päron ca: 5 st stora frukter
 • 1,25 dl vatten
 • 1 pressad citron
 • 1 krm askorbinsyra
 • 1 msk riven färsk ingefära
 • 1 st stjärnanis
 • 2 st hela kardemumma kapslar
 • ca: 5 dl syltsoccker
Instruktioner
 1. Skala och kärna ur päronen. Dela dem i mindre bitar. 

 2. Lägg ned päron, vatten och citronsaften i din tryckkokare. Sätt på locket och stäng ventilen. 

 3. Välj Manual och ställ tiden på 7 minuter. När tiden är klar låter du trycket sjunka under tio minuter innan du öppnar ventilen och släpper ut det resterande trycket.

 4. Mixa fruktmassan med en staxmixer (eller liknande). 

 5. Tillsätt socker, häften mängd mot vikten fruktmassa och askorbinsyra Lägg även i de smaksättande kryddorna kryddorna.

 6. Välj Sauté (normal) i cirka 30-35 minuter tills massan tjocknar. Gör ett marmeladtest så ser du hur tjock den blir. Föredrar du riktigt fast, bredbar konstistens får du vara beredd på att det tar längre tid.

 7. Häll upp på rengjorda brukar.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *