Laga mat med elektrisk tryckkokare

Snabba(are) ungsrostad potatis

Snabba(are) ungsrostad potatis

Det vore nästan att överdriva om jag kallade detta för ett recept. Det är snarare mer ett metod om hur du snabbar upp tiden för krispig ungsrostad potatis.

Det är just för att snabba upp processer i matlagningen som tryckkokaren som jag tycker att den kommer till sin rätt. Och man slipper dessutom passa vid spisen för överkokning eller att något skall brännas fast.

Så när jag igår hade ont om tid men ändå valde att tillaga ugnsrostad potatis gjorde jag ett försök med att förkoka dem i min Instantpot, och det fungerade suveränt!

Jag borstade bara av potatisen. Om skalet får sitta kvar tycker jag att resultat blir mycket godare. Jag hade ganska små potatis, så jag delade dem endast i halvor. Sköljde av dem lite snabbt så att stärkelsen skulle rinna av snittytan och placerade dem sedan i en trådkorg. I botten hällde jag 3 dl vatten.

Satte på locket och stängde ventilen. Valde sedan Manual, med tiden inställd på 2 min. Då min potatis var små så släppte jag ut trycket direkt efter att maskinen kokat klart. Tillagar du större potatis kan du nog förkorta ungstiden genom att låta dem ligga kvar i trycket ytterligare några minuter. Hur lång tid, är svårt att i förväg tipsa om, beroende på potatisens storlek. Du skall dock inte överkoka dem helt.

Sedan tog jag ut potatis och lät dem ånga av en stund innan jag bredde ut dem i en långpanna. Tillsatte lite olja, smör och rosmarin. Rör om lite. In i ugnen, 200 grader, cirka 15-20 minuter. Jag tog ut mina när de började få lite gyllenbrun färg.

Salta riktigt med flingsalt.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *