Laga mat med elektrisk tryckkokare

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt en riktig klassiker till jul men passar också bra under resten vinterhalvåret.

Risgrynsgröt tar ganska lång tid att tillaga på spisen och kräver en hel del övervakning så det inte bränner vid eller kokar över. Därför utmanade jag mig att försöka hitta en fungerande metod för tillagning i min Instant Pot. Dels för att spara lite tid men framförallt för att slippa stå och passa grytan vid spisen.

Receptet är så enkelt så jag brukar tillaga en ganska liten sats oftast bara två portioner men det går utan problem att dubblera.

Servera gröten med kanel och mjölk. Att tillsätta lite syrliga bär som hallon eller passionsfrukt tycker jag och passar riktigt bra.

Låt nu bli att köpa den där rullen nästa gång som du handlar!

Risgrynsgröt
Portioner: 2
Ingredienser
 • 1 dl grötris
 • 2 dl vatten
 • 3,5 dl mjölk
 • 1 kanelstång
 • 1 tsk strösocker
Instruktioner
 1. Lägg i alla ingredienser i din kok-kärlet. Välj funktionen Sauté.

 2. Rör om ganska regelbundet under tiden som gröten värms upp. Detta gör du för att mjölken inte skall brännas fast i botten.

 3. När gröten börjat koka upp, låt den gärna fortsätta koka ordentligt under några minuter. Detta gör att mjölkproteinerna hinner förändras lite och minskar risken för att gröten skall brännas fast i botten.

 4. Stäng av Sauté-funktionen.

 5. Lägg på locket och stäng ventilen.

 6. Välj Manual, men trycket skall vara inställt på LOW. Ställ tiden på 16 minuter.

 7. När tiden är ute låter du trycket sjunka under tio minuter innan ventilen öppnas för att släppa ut kvarvarande övertryck.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *