Skriv ut

Gogumabap

Portioner 4 portioner

Ingredienser

Ris och sötpotatisblandning

  • 3 dl basmatiris
  • 400 gr sötpotatis (ungefär en stor)
  • 3 dl vatten
  • salt
  • 2 dl kimchi

Soyadressing

  • 1 dl ljus soya
  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 2 tsk ljus sirap
  • 2 msk risvinäger
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 vitlöksklyftor (pressad)
  • gräslök
  • 4 msk rostade sesamfrön

Till servering

  • syrade morötter
  • ärtskott
  • rostade sesamfrön

Instruktioner

  1. Skölj riset noggrant. Minst fyra-fem ggr i rikligt med vatten så att vattnet inte längre blir grumligt av stärkelse. Låt det droppa av i en sil.

  2. Under tiden som riset vilar skalas och tärnar du sötpotatis i ca: 1,5cm stora kuber.

  3. Lägg i ris och sötpotatis i kok-kärlet, tillsätt vatten, hackad kimchi och lite salt. Rör om.

  4. Sätt på locket och glöm ej att stänga ventilen. Välj Manual och sätt tiden på fyra minuter. När tiden är ute låter du trycket sjunka under 10 minuter innan du öppnar ventilen.

  5. Under tiden som risblandningen kokar blandar du dressingen. Du rör enklast ut chilipastan om du först börjar röra ut några få droppar soya med chilipastan och därefter tillsätter soyan som återstår. Rör sedan ned de resterande ingredienserna till såsen. Gräslök kan bytas ut mot finstrimlad salladslök.

  6. Sötpotatisen är väldigt mjuk när den är färdigkokt, så för att inte förvandla blandningen till en gröt lägger du först försiktigt upp risblandningen på faten.

  7. Droppa soya-dressingen över. Toppa med lite syrad morot, färska ärtskott och lite sesamfrön.