Skriv ut

Vaniljsås

Ingredienser

  • 3 dl standard mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Instruktioner

  1. Häll ned mjölk och grädde i innerkastrullen. Snitta vaniljstången på längden och lägg ned den i mjölkblandningen.


  2. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj sedan Yoghurt och tryck på Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. Gräddmjölken värms då upp till cirka 83 grader. Låt blandningen sedan stå och dra en stund så att blandningen drar till sig vaniljaromen.


  3. Efter 10-15 minuter tar du upp vaniljstången. Skrapa ur kärnorna och vispa ned dem sen i mjölkblandningen igen, för extra vaniljsmak.


  4. Under tiden som mjölken svalnar lite vispar du äggulor och socker pösigt. I slutet vispar du ned potatismjölet.


  5. Rör sedan ned äggblandningen i den något avsvalnade mjölken. Vispa en stund så allt blandar sig ordentligt.


  6. Sätt på locket igen och stäng ventilen. Välj sedan åter igen, Yoghurt och tryck Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. När maskinen piper, öppnar du locket direkt och rör snabbt om i såsen några varv. Lyft sedan snabbt upp innegrytan och ställ ned den i ett kallt vattenbad, för att förhindra att temperaturen inte fortsätter stiga. Rör om då och då.


  7. När såsen svalnat av till rumstemperatur, ställ in den i kylen minst någon timma före servering.