Skriv ut

Vietnamesesisk yoghurt

Ingredienser

  • 1 l mjölk
  • 1 burk kondenserad mjöl (sötade varianten)
  • 3 msk startkultur

Instruktioner

  1. Det första steget är att pastörisera mjölken. Detta gör man för att döda eventuella bakterier och andra micro-organismer som annars växer till sig under fermenteringens-processen.

    Häll ned mjölken i tryckkokarens kärl. Sätt på locket och tillslut ventilen. Sedan väljer du Yoghurt-funktionen och trycker Adjust en gång så att Boil visas i displayrutan. När mjölken har nått temperaturen 83°C avstannar pastöriseringen.

  2. Den varma mjölken måste svalna till under 46°C. Detta är viktigt, försöker du starta med för varm mjölk kommer yoghurt-kulturen att dödas och det blir ingen tillväxt. För att få mjölken att svalna lite snabbare brukar jag ställa ned behållaren i ett vattenbad. Därefter skall startkulturen tillsättas och röras ut väl i den avsvalnade mjölken.

 Använd gärna en termometer. Om mjölken får svalna lite mer är ingen större fara, det kan bara ta lite extra tid för att få processen att komma igång. 

  3. Rör ned den sötade kondenserade mjölken.

  4. Nu skall yoghurt-kulturen växa till sig och förvandla mjölken till yoghurt. Sätt tillbaka kärlet i tryckkokaren. För att inte värmen skall slinka ur sätter du tillbaka locket, men det är inte nödvändigt att tillsluta ventilen, då denna process inte sker under tryck utan enbart vid ca: 45°C. Välj sedan Yoghurt-funktionen, tryck Adjust till Normal och justera sedan tiden med hjälp av + och - symbolerna. Runt 8h brukar vara en bra tidsangivelse. Väljer du kortare tid hinner kulturen inte växa till sig ordentligt, och yoghurten kan bli lite lös. Blir tiden för länge så växer kulturen till sig i yoghurten och gör den syrligare. Allt handlar om tycke och smak. Testa dig fram. Det är ändå en så enkel process att du vill antagligen göra mer yoghurt direkt!  5. Förvara sedan yoghurten i kylskåpet. Den håller sig bra minst en vecka, men inte ovanligt att klara sig den dubbla tiden. Det är inget farligt, så smakar den bra och inte ser konstig ut kan du äta den. Ibland kan den skikta sig lite, men det är vasslen som separerat sig.