Skriv ut

Havtornscurd

Ingredienser

Havtornssaft

  • 225 gr havtorn (fryst går utmärkt)
  • saften från en citron

Curd

  • 4 st hela ägg (ca:200gr)
  • 2 st äggulor (ca:40gr)
  • 200 gr socker
  • 1 nypa salt
  • 100 gr smör (rumsvarmt)

Instruktioner

Havtornssaft

  1. Blanda de frysta havtornen och den pressade citronen. Värm blandningen. Jag valde en Pyrex glasskål som jag ställde ovanpå ett galler i tryckkokaren. I kokkärlet hällde jag 3 dl vatten. 

  2. Sätt på locket och stäng ventilen. Välj Manual och ställ tiden på 3 minuter. Det här momenten går precis lika bra i en kastrull på spisen. Syften är enbart att hetta upp bären så man kan pressa ur dess saft.

  3. Låt trycket sjunka under 5 minuter innan du öppnar ventilen.

  4. Häll de upphettade bären i en pip- eller trådsil. Pressa all saft ur bären med hjälp av en matsked.

Curd

  1. Vispa samman ägg och äggulor. Tillsätt sedan socker och blanda väl.

  2. Rör sedan ned havtornssaft och salt.

  3. Häll blandningen i en ugnssäker form eller stor glasburk. Täck med ett lock eller aluminiumfolie. Placera formen i tryckkokaren på ett galler över ett vattenbad (ca:3 dl vatten i botten räcker).

  4. Välj Manual och ställ tiden på 2 minuter. Låt sedan trycket sjunka i 10 minuter innan locket öppnas. Plocka ur formen. Bli inte rädd om blandningen inte alls påminner om curd i konstistensen. Vispa lite lätt med en visp för hand och ganska fort förvandlas konsistensen till en curd. 

  5. Tillsätt det rumsvarma smöret. Lite i taget och rör ut det innan mer tillsätts.

  6. Låt curden svalna. Den stelnar mer när den svalnar.

  7. Förvara i burk med lock i kylen. Den håller i cirka en vecka.